Pollo alla Marengo (Kyckling Marengo)


Kyckling Marengo
Kyckling kokt i vin, enklast möjliga. Det här är en klassisk kycklingrätt som finns i väldigt många kokböcker. Vi blev lite förvånade när vi läste receptet, varken champinjoner eller lök som oftast är med. Som vanligt håller Artusi recepten enkla.

Det här räcker till 5-6 personer:

  1. Stycka en hel ekologisk kyckling i lagom stora grytbitar.
  2. Bryn i 30 gram smör och en matsked olivolja i en stor gryta. Salta, peppra och ta 10 riv på en muskotnöt.
  3. När kycklingdelarna fått färg, strö över en matsked vetemjöl. Vänd runt delarna så mjölet fördelas jämt.
  4. Häll på cirka 2 dl vitt vin och 3-4 dl kycklingbuljong, lägg på lock och låt koka sakta på låg värme i cirka 40 minuter.
  5. Ta upp kycklingen och lägg upp på varmt serveringsfat, strö över finhackad persilja och pressa över saften av en halv citron.

Resultatet blev en enkel kycklingrätt, faktiskt på gränsen till trist. Så vi gjorde sås på spadet och serverade med gelé till. Då blev det gott. Hade även ett tillbehör av svartkål och zucchini som vi köpt på Cajsa Warg. Det var desto godare. Och så drack vi en god bourgogne till också så mätta och glada blev vi trots allt.

Så här gjorde vi såsen:
Sila skyn från kycklingen, ta bort överflödigt fett genom att luta kastrullen och ta bort det fett som hamat överst. Låt koka ner lite. Red med en matsked smör som blandats med 1 matsked vetemjöl och formats till en kula, låt koka kraftigt i cirka en minut. Smaka av med lite grädde.

Under slaget vid Marengo tappade kocken bort kökstältet (det var ett vilt slag) och blev tvungen att improvisera med några stulna kycklingar och det lilla han hade att tillgå i kryddor. Napoleon lär ha blivit mycket förtjust. Kanske var det mest segerns sötma…

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fågel, Huvudrätt, Lättlagat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s