Spaghetti da quaresima (fastlags-spaghetti)


Spaghetti da quaresima fick ett svalt mottagande av matkritikerna Otto, Bruno och Saga.Som bekant, lagar vi oss genom Artusis kokbok från 1800-talet där originalrecepten till några av de italienska klassikerna finns. Men där finns också rätter som historien har förpassat till glömskan. Och det av en anledning. Här är ett sådant recept: medeltida fastlags-spaghetti med socker och kryddor.

Prova inte det här hemma. Endast de som har ett mycket stort matintresse och vill prova hur italiensk mat smakade på Marco Polos tid bör ge sig på det här. Eller, för all del, det kan väl finnas de som gillar det här, men det känns väldigt ovant med söt spaghetti som smakar av juliga kryddor. Och som ni kommer se innehåller den här såsen ingen vätska utan bara torra ingedienser, så när som på olivoljan.

Vi själva kommer troligtvis aldrig mer laga det här.

Det här räcker till fyra-fem personer:

  1. Mal 1 deciliter valnötter och 2 deciliter rivet vitt bröd i en mortel.
  2. Rör ner 2 matskedar socker och en rågad matsked av spezie fini (en medeltida allkrydda).
  3. Koka 400 gram spaghetti och häll av vattnet.
  4. Häll över en rejäl skvätt olivolja. Peppra och rör ner en del av blandningen från morteln i spaghettin. Smaka er fram. Vi tog drygt hälften.

Sånt här mög åt man alltså på medeltiden. Socker och kryddor var tecken på rikedom så det här måste varit lyxmat. Ett mera tidsenligt sätt att tillaga spaghettin vore att koka den i en till två timmar i mjölk, som det står i ett 1400-talsrecept från sicilien.Spaghetti da quaresima

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Pasta, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Spaghetti da quaresima (fastlags-spaghetti)

  1. Anonym skriver:

    Detta är fortfarande lyxmat! Kul att följa er receptsamling ska följa detta när jag kommer hem! Kram

    • godani skriver:

      Det här kan bara vara vår makaroner-med-ost-och-socker-älskande vän Katarina. Tänkte på dig när jag skrev det här. Jag respekterar dig…trots att du gillar det här./Calle

  2. Ping: Gnocchi alla romana (ostgnocchi) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s