Gnocchi


Gnocchi-makandeEn riktig casalinga (italiensk hemmafru) gör gnocchin medan pastavattnet kokar upp. Det säger Marco Bocciarelli som vi hade till hjälp när vi testade Artusis recept på gnocchi med en enkel krämig tomatsås. Riktigt så snabbt gick det inte för oss, men då lät vi också barnen hjälpa till. Men vi hade ingen aning om att det var så här lätt att göra egna gnocchi.

Det blev dessutom riktigt, riktigt gott. Så gott att det vattnas i munnen på mig när jag skriver det här. Det här kommer vi gör igen. Och det snart.

”Gnocchi är den lättaste pastan att göra hemma. Just därför gör vi det ganska ofta”, säger Marco som har barn på samma dagis som oss. Han är en etthundraprocentig italienare, ingen halvis där inte. Men framför allt är han uppvuxen i Italien med mamma, nonna och till och med bisnonna (gammelfarmor) i huset. Kort sagt, han vet hur gnocchi ska smaka och han kan handgreppen.

Det här räcker till fyra personer om gnocchi är enda rätten ni äter och till sex personer om det är en primo piatto, med fler rätter efteråt:

  1. Låt två burkar hela skalade tomater koka ner till halva mängden medan du gör gnocchin. Smaka av med salt.
  2. Skala, koka och pressa 400 gram mjölig potatis (ungefär 4-5 stora potatisar).
  3. Rör ner 2 deciliter vetemjöl, lite i taget. Bearbeta degen med händerna. Den ska vara så fast att den knappt klibbar på händerna.
  4. Rulla degen till cylindrar med en centimeters diameter. Strö över lite mjöl. Skär upp dem i 1-1,5 centimeter långa bitar.
  5. Med lillfingret, tryck till bitarna en och en så att de rullar ett halvt varv och får en liten grop. Så här.
  6. Koka upp en stor kastrull med vatten. Salta och låt sjuda svagt.
  7. Lägg en slev av tomatsåsen och en klick smör i botten på ett serveringsfat.
  8. Koka 15-20 gnocchi åt gången. Släpp försiktigt ner dem i vattnet, gärna en och en. Rör inte om. De lägger sig först på botten och börjar sen stiga. När alla flutit upp och stannar på ytan är de klara.
  9. Plocka upp dem med en hålslev och lägg på fatet. Blanda försiktigt med såsen och smöret. Riv generöst med parmesan över. Häll på ännu en slev tomatsås och en klick smör. När nästa omgång är klar, upprepa proceduren. Fortsätt så till alla gnocchi är kokta. Klart att servera.

Det här är kärleksfull mat, mat som man ska göra till folk man tycker mycket om. Det är lyxigt med hemgjord pasta och den här enkla såsen är barnsligt god. Medan man står där och gör sina gnocchi kan man njuta av tanken på hur gott matgästerna kommer tycka det är.

Till sist: [Njocki] uttalas det.Otto, Marco och Eskil gör gnocchi

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Pasta, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Gnocchi

  1. Anonym skriver:

    Ser härligt ut! Blir himla sugen.

  2. Caroline Cederquist skriver:

    Blir grymt sugen! MÅste testa!

  3. godani skriver:

    Vad roligt! Vi kommer göra det igen i helgen, hehe.
    Ni får berätta hur det blev sen!/Calle

  4. Helena skriver:

    Den här maten är ren lycka! Mätta, nöjda, glada och hela familjen var delaktiga i att göra ganska fula, men goda, ”potatisar”, som Gustav sa. Han sitter i fåtöljen och äter kylskåpskalla rester nu. Tack, det här blir en klassiker!

  5. Ansibecki skriver:

    Hej! Nu har jag också provat! Mycket gott men jag får nog göra det några gånger till innan det blir perfekt… Hade ingen mjölig potatis hemma så det fick bli fast och så hade jag nog aningen för mycket mjöl i degen. Kokade dem nog också lite för länge… Men ändå kunde jag känna att det här kommer bli fantastiskt nästa gång jag gör det 😉

    • godani skriver:

      Kul att du provade! Vi har gjort dem både för mjuka och för hårda. När de kokas ska man lägga i dem, och låta dem flyta upp, men inte bli liggande på ytan och koka. /Hanna

  6. Ansibecki skriver:

    Nu har jag provat igen 🙂 Och det kommer bli fler recept härifrån framöver. Den här gången blev det ännu godare, för jag tog upp dem direkt som du skrev. Jag gjorde dem också något mindre än sist och jag tror det blev bättre också 🙂 Tack för inspirerande recept!
    http://ansibecki.blogspot.se/2013/01/forsenad-nyarsmiddag-till-sent.html

  7. Ping: Kyckling-gnocchi | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s