Parmigiana (auberginegratäng)


Auberginegratäng à la parmigianaAubergine, parmesan och tomatsås. Perfekt vintermat. Mäktig och god, allt som behövs till är en god sallad. Artusi kallar det för Tortino di petonciani, men idag är rätten mer känd som una parmigiana.

Den här gratängen räcker till fem personer eller fler om den är som tillbehör till kött eller fisk:

  1. Skala 3 auberginer, skär dem i 0,5 cm tjocka skivor. Vattna ur dem genom att salta skivorna och lägga dem mellan två upp-och-nervända tallrikar i ett par timmar.
  2. Gör en tomatsås. Börja med att hacka en kvarts gul lök, en fingerlängd selleri, en vitlöksklyfta och ett par kvistar persija. Fräs upp det i en skvätt olja.
  3. Sila tre burkar hela skalade tomater och lägg i tomaterna i utan tomatjuicen kvar och några basilikablad. Mosa dem och låt såsen koka ihop. Mixa den slät.
  4. Skrapa bort saltet från aubergineskivorna, vänd dem i mjöl och stek dem mjuka i olivolja.
  5. Varva aubergine, tomatsås och riven parmesanost i en ugnssäker form.
  6. Blanda 1 ägg, 1 matsked av tomatsåsen, 3 teskedar parmesanost och 3 teskedar ströbröd/brödsmulor. Häll på överst i formen. Grädda i ugn tills det fått fin färg.

Artusi rekommenderar att man använder små eller mellanstora auberginer, de som är för stora är övermogna och kan vara bittra.

Han berättar också att både auberginer och fänkål var sällsynta på grönsaksmarknaden i Florens i 1800-talets början, det ansågs vara dålig mat eftersom judarna åt den. Artusi fortsätter ”… som i så många andra frågor, visar judarna att de har bättre näsa för saker än kristna.” Idag är aubergine och fänkål några av de mest använda grönsakerna i det italienska köket.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Parmigiana (auberginegratäng)

  1. Ping: Petonciani in umido (tomatsås med aubergine) | Artusi för svenskar

  2. Ping: Finocchi colla balsamella (fänkål med bechamelsås) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s