Spaghetti col sugo di seppie (spaghetti och gryta på bläckfisk)


Bläckfiskgryta med fyllda bläckfiskarHär är en kraftig gryta med fyllda bläckfiskar, där man använder såsen till spaghetti som primo piatto. Bläckfisken äter man sen med något trevligt tillbehör som secondo piatto.

Det här är ett långkok med en del pyssel, men inget svårt.

För fyra personer:

  1. Rensa tre medelstora tioarmade bläckfiskar, som i orensat tillstånd bör väga omkring 700 gram. Här hittar ni en beskrivning av hur man rensar bläckfisk. För den här rätten behöver man dock inte besvära med att flå bläckfiskarna. Skinnet smakar inget och stör inte.Tioarmad bläckfisk
  2. Hacka tentaklerna, en vitlöksklyfta, en rejäl näve bladpersilja och innanmätet från ett gott vitt bröd, motsvarande tre fyra stora skivor.
  3. Blanda hacket. Häll över en halv deciliter olivolja, salt och gnutta peppar.
  4. Fyll bläckfisktuberna med hacket, utan att pressa på. Då spricker de sen i grytan.
  5. Sy ihop öppningarna.
  6. Låt två burkar hela skalade tomater koka ner till halva mängden.
  7. I en annan panna, fräs upp en hackad lök i en skvätt i olivolja. När det börjar få färg, lägg i bläckfiskarna. Fortsätt fräsa tills även de börjar få färg.
  8. Häll i tomaterna och en deciliter vatten. Låt koka i tre timmar. Var försiktig med omrörning för bläckfiskarna blir spröda efterhand.
  9. Koka 300 spaghetti. Det räcker för fyra personer som ska äta en secondo piatto också.
  10. Lyft ur de fyllda bläckfisktuberna och håll dem varma. Glöm inte plocka bort snörena.
  11. Häll ett par slevar av såsen över den nykokta spaghettin och blanda. Servera med riven parmesan.
  12. Som secondo piatto, servera bläckfisktuberna med lite sås och ett tillbehör. Vi gjorde spenat med parmesan på Artusis vis.

Den här grytan kan också kallas seppie ripieni. Ripieno betyder återfylld och är ett tillagningssätt som italienarna använder flitigt, till exempel på zucchini, musslor och tomater. Man plockar ut innanmätet, hackar upp och blandar med bröd, persilja och annat och stoppar sen tillbaka och koker det i en gryta. Ett bra sätt att förädla smaken.

Vi drack ett ganska sött vitt vin som passade jättebra till den kraftiga bläckfisksmaken: Moselland Riesling.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fisk, Huvudrätt, Långkok och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s