Spinaci per contorni (spenat som tillbehör)


Spenat med smör och parmesanost

Spenat är världens bästa tillbehör! Det är gott till nästan allt. Det går att variera. Och om man inte hittar färsk så finns det bra djupfryst bladspenat.

Här är ett bra sätt att laga spenat som ger en rund och krämig smak som passar bra både till kött, fisk och fågel.

  1. Skölj noggrannt 1 kilo färsk spenat (cirka 250 gram fryst men då behöver den inte sköljas, såklart). Blötlägg gärna ett tag i vasken så att all lera och sand får lösas upp.
  2. Koka upp 2 liter vatten i en rymlig gryta. Lägg i ett par teskedar salt. Koka spenaten i 5 minuter.
  3. Häll av spenaten i ett durkslag, låt svalna något. Finhacka.
  4. Blanda ner en rejäl klick smör och en deciliter riven parmesanost.

Hackat och klart, spenaten när den är kokt och finhackad.

”När de inte används på fel sätt är grönsaker en hälsosam del av all matlagning. De tunnar ut blodet när de serveras med kött och de hjälper magen” skriver Artusi. Han fortsätter med att man ska ta hänsyn till hur mycket grönsaker man äter beroendet på vilket klimat det är.

Så sant. Vi befinner oss i januari och vi har svårt att hitta färska grönsaker som smakar gott och som inte fraktats allt för långt. I dag hittade vi färsk spenat, ganska grov och vintrig, inte bebisversionen. Hittar du färsk spenat, packa en påse proppfull, det krymper mycket när man kokar det.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Spinaci per contorni (spenat som tillbehör)

  1. Robert skriver:

    Knep up the good work! Alltid läsvärt.

  2. Robert skriver:

    Damn you autocorrect!

  3. Ping: Spaghetti col sugo di seppie (spaghetti och gryta på bläckfisk) | Artusi för svenskar

  4. Anonym skriver:

    Hej Kalle!
    Färsk o billig spenat hittar man på Kistagrossen, i Kista Centrum, vid Stenbeckstorg. Affären är en upplevelse i sig. Jag går dit på lunchen och låtsas att jag är i Mellanöstern. Det är som en galen arabisk basar, allt lite huller om buller, o inte en endaste designer så långt ögat når. Helené

  5. Ping: Budino alla genovese (timbal på kalv och kyckling) | Artusi för svenskar

  6. Ping: Polenta colle salsicce (gratinerad polenta med salsiccia) | Artusi för svenskar

  7. Ping: Baccalà alla bolognese (saltad torsk med vitlök, smör och persilja) | Artusi för svenskar

  8. Ping: Vitella di latte in guazzetto (Gödkalv i gryta) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s