Spezie fini (medeltida allkrydda)


Medeltida allkryddaHär är en medeltida kryddblanding som Pellegrino Artusi använder till några recept, bland annat en fastlags-spaghetti som vi tänkte laga lite närmare fettisdagen.

Med de här måtten blir det kryddblandning till många måltider:

 1. Riv, mortla och blanda en hel muskotnöt, 25 gram kanel, 15 gram kryddpeppar, 10 gram kryddnejlika och 10 gram sötmandel.
 2. Sila blandingen och förvara i en glasburk.

Artusi trycker på att det ska vara lankesisk kanel. Allt annat är fejk. Det säger de även på Lanka Te och kryddor, en ljuvlig kryddbutik av gammalt mått som ligger på Ringvägen i Stockholm. Men de är kanske partiska.

Receptet påminner mycket om ett i den italienska 1300-talskokboken Libro per cuoco (ordagrant Bok för kock). Där finns ”Fina kryddor för alla tillfällen” som innehåller ungefär samma ingredienser. Den kokboken kommer från Venedig och skrevs i samma tid som Marco Polo återvände till staden efter sina år i Kina. Den lilla stadsstaten Venedig var en av Europas viktigaste knutpunkt för kryddhandel med Asien. Kryddor blev status. I takt med att modet spred sig över Europa blev venetianerna allt rikare. Allt enligt John Dickies ”Delizia!”.

Artusi använder också den här kryddblandningen när han gör Migliaccio di Romagna, en slags blodpudding. Men den kommer bli svår att få till stånd. Var köper man grisblod? Någon som vet?

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Lättlagat, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Spezie fini (medeltida allkrydda)

 1. Malin skriver:

  Fin bild! Ska kryddan användas mest till mat eller sötsaker? Blir osäker.
  Blod, har jag hört att man kan köpa fryst från större mataffärer.

  Kram Kusin Malin

 2. godani skriver:

  Tack! Vi går från klarhet till klarhet vad det gäller matfotot. Fick rolig inspiration i julklappsboken Om jag var din hemmafru, suveräna foton!
  På medeltiden använde man kryddan till allt, men bara om man var rik, kryddor var ren lyx. I Artusis bok har vi hittat recept på bland annat pasta med den, men även blodpudding. Inte min favorit. Det luktar mycket pepparkaka om kryddblandningen, så jag tror att den är god till bakning också. Jag provade att strö lite på mina rivna morötter i går och det var gott.
  Kram!
  /Hanna

 3. Malin skriver:

  Jag har sett den kokboken, coola bilder. Vår bra kamera är sönder så mina bilder är inga höjdarbilder, men men.

  Kram Malin

 4. Ping: Spaghetti da quaresima (fastlags-spaghetti) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s