Crostini di fegatini e acciughe (kanapéer med kycklinglever och sardeller)


Crostini med kycklinglever och sardeller

Foto: Roger Olsson

Sardeller är en av våra favoritråvaror, för det mesta köper vi dem inlagda i olja på Konsum. Men, nu har vi varit och firat jul i Italien och har då lyxen att ha två stora burkar med saltinlagda sardeller hemma.

Deras konsistens och smak är mycket finare. Lite meck att göra i ordning, men en filé på en bit bröd och lite olivolja på samt ett glas vitt vin slår alla förrätter i världen. Genialt gott och enkelt.

Saltinlagda sardeller rensar man så här: Håll fisken under rinnande vatten medan du rensar. Huvudet är den enda som är borttaget. Dra bort ryggfenan och stjärtfenan. Öppnar magen med fingret eller en liten kniv och skrapar ur innanmätet och dela fisken i två längs med ryggbenet. med lite vatten brukar det lossna bra. Plocka sen bort ryggbenet så du får två fina filéer. 

Filéerna kan ätas som de är eller läggas in i olivolja, vitlök, persilja och färsk chili.Rensning av sardellfiléer

Här är Artusis recept för 10 kanapéer:

  1. Stek fyra kycklinglevrar på låg värme i smör, när de fått fin färg, efter cirka fem minuter, häll på cirka två deciliter varm kycklingbuljong och låt puttra ytterligare fem minuter.
  2. Ta upp kycklinglevrarna och finhacka tillsammans med fyra sardellfiléer (helst saltinlagda, men sådana i olja går också bra).
  3. Lägg tillbaka i pannan med en klick smör, värm upp igen utan att steka.
  4. Låt svalna något och bred på små runda bitar av gott vitt bröd utan kant.

Enligt Artusi ska brödet vara färskt, men nästa gång tänker vi steka brödet gyllene och knaprigt i olivolja som vi gjorde i crostini di fegatini di pollo.Sardeller inlagda i salt

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fågel, Förrätt, Fisk, Lättlagat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Crostini di fegatini e acciughe (kanapéer med kycklinglever och sardeller)

  1. Anonym skriver:

    Jag har faktiskt smakat en liknande grej. Oväntat att smakerna passar så bra ihop.

  2. Anonym skriver:

    Det ser väldigt gott o bra ut – hur många rätter har ni kvar? P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s