Risotto coi funghi (svamprisotto)


Risotto coi funghi

Riktigt krämig risotto, lagad utan vare sig buljong eller vin, men fyllig i smaken ändå. Ett helt nytt sätt att laga risotto för oss, kommer att göras igen och igen och igen. Svamp är kunglig mat! Artusi rekommenderar färsk Karl Johan svamp, vi tog torkad.

Som så ofta annars när receptet kommer från norra italien början man med en sofritto, alltså att steka upp vitlök, lök, selleri, persilja och morot som finhackats. Vi har fått Calles mammas mezzaluna, en halvmåneformad kniv med två handtag som man vaggar fram och tillbaks för att få grönsakerna jämt och fint hackade, så den här soffritton blev kalassnygg.

1. Börja med att koka ner en burk skalade tomater tills drygt hälften återstår. Mosa tomaterna med en träsked i slutet. Blötlägg 60 g torkad Karl Johan svamp i varmt vatten eller ta 300 g färsk svamp.

2. Finhacka 2 vitlöksklyftor, 1 stor morot, 1 lök, en handfull persilja, 2 stjälkar selleri och fräs i cirka 3 msk olivolja tills det börjar få färg.

3. Tillsätt tomatsåsen, lägg i en hel vitlöksklyfta och häll på 2 dl kokande vatten. Salta och peppra rejält. Låt sjuda tills grönsakerna är mjuka. Plocka ur vitlöksklyftan. Mixa till en slät sås.

4. Hacka svampen i små bitar, lägg i såsen och låt sjuda en liten stund till.  Ta sen av den från värmen.

5. Smält 50 g smör i en stor stekpanna, häll på 300 g arborioris och låt det suga upp smöret under omrörning på medelvärme. Häll på skopvis med kokande vatten tills riset är halvkokt, cirka 10 minuter.

6. Häll på svampsåsen. Låt sjuda tills riset är helt färdigt, rör om då och då. Häll i två rejäla nävar finriven parmesan.

Klart att servera. Vi hade ugnsstekt salsiccia och kokta gröna bönor med nypressad olivolja till.

Nu har ju Novellon kommit, årets olivolja, alldeles nypressad. För den inte provat, det är en väldigt speciell smak som bara varar några månader. Vi köpte en toscansk olja som smakar gräsigt och pepprigt. Den kostade över 300 kronor (skäms lite för att skriva det) men det är ju bara en gång om året.

Slutsatser: Hanna kommer alltid att vilja göra risotto så här från och med nu, alltså utan vare sig vin eller buljong. Såsen Artusi har i gjorde det mycket mer smakrikt. Calle föredrar fortfarande risotto med vin i, till exempel Artusis Risotto milanese som vi lagat tidigare.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Risotto coi funghi (svamprisotto)

  1. Anonym skriver:

    Det ser i alla fall väldigt gott ut.

  2. Ping: Risotto alla milanese II (saffransrisotto med märg) | Artusi för svenskar

  3. Ping: Risotto alla milanese II (saffransrisotto med märg) | Artusi för svenskar

  4. Göran skriver:

    Ska laga detta ikväll. Ser ju riktigt gott ut. Återkommer med resultatet.

  5. Göran skriver:

    Ja, det blev ju gott. Min blev lite rödare, mer som en tomatrisotto.
    Personligen har jag svårt för mat med många smaker. Gillar det italienska köket pga. de rena och få smakerna.
    Men ok, risotton blev jättegod. Trots att jag glömde ta bort vitlöksklyftan innan jag mixade…
    Rekommenderar alla att prova denna risotto. Vi kommer att äta den igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s