Gnudi (nakna ravioli)


GnudiRicotta, parmesan, mangold och muskotnöt är fina smaker som passar otroligt bra ihop.

Artusi kallar det här ravioli. Enligt honom är riktiga ravioli vegetariska och utan pastaomslag, men det är en åsikt han verkar vara rätt ensam om. I dag är det här mera känt som gnudi (uttalas njudi), nakna ravioli. En slags GI-ravioli, om man så vill.

Det här passar som en primo piatto (första huvudrätt) eller som ett tillbehör.

1. Lägg 400 gram ricotta i en kökshandduk och pressa ur 100 gram vätska.

2. Ta en stor näve mangold, rensa bort de grova delarna och ångkoka i några minuter. Pressa ur så mycket vätska som möjligt och hacka sen fint.

3. Blanda ricotta och mangold med 2 ägg, 2 deciliter finriven parmesanost, en halv tesked salt och 20 riv på en muskotnöt (cirka 1/2 tsk). Smeten bör vara ganska fast.

Rulla ricottabollarna i mjöl4. Ta en sked av smeten, använd en annan sked för att forma en någorlunda rund boll. Rulla den i mannagryn. Det bör bli omkring 20 gnudibollar.

5. Koka dem i två omgångar. Lägg försiktigt ner bollarna i sjudande osaltat vatten. Efter någon minut flyter de upp, fiska då upp dem med en hålslev.

6. Servera med en enkel sås, som smör och parmesanost eller tomatsås.

Den här smeten kan naturligtvis användas som fyllning om man vill göra ravioli i vanlig bemärkelse, alltså med pastaomslag.

Första gången vi gjorde gnudi löstes de upp  kokvattnet och försvann till våra stora förvåning. Den gången hade vi slarvat med att pressa ut vätska från ricottan. Tricket är att ha med så lite vätska som möjligt, både från ricottan och från mangolden.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Förrätt, Tillbehör, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Gnudi (nakna ravioli)

  1. Ulrika Rosengren skriver:

    åh va gott det låter!!! smakens

  2. Prego skriver:

    Måste testa

  3. Anonym skriver:

    försökte med Malfatti som görs på ett liknande sätt, det gick sådär…. slaravade väl med vätskan också. Men jag kommer icke att ge upp! 😉

    • godani skriver:

      Japp vi har också slarvat med att pressa ur vätskan en gång. Då flyter de ut och misslyckandet är ett faktum. Härligt att ni inte ger upp, de är väl värda besväret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s