Crostini di capperi (kanapé med kapris)


Crostini med kapris och torkade frukterVi blev nyfikna när vi läste det här märkliga receptet i Artusis bok. Socker och mjöl som smälts ihop och en blandas med kapris, torkad frukt och vinäger. Munnen är lite ovan vid en sådan smakkombination, men det är gott. Den salt-söt-syrliga toppingen har bra kontrast mot det krispiga brödet.

Artusi rekommenderar de här kanapéerna som mellanrätt för att friska upp smaklökarna.  I orginalreceptet är det pinjenötter, eftersom Hanna är allergisk tog vi pumpakärnor istället.

Det här räcker till tio kanapéer:

1. Sikta en halv matsked vetemjöl i en liten kastrull, lägg i en matsked florsocker, blanda väl. Sätt pannan på svag värme och låt blandningen långsamt smälta tills den fått en gyllenbrun färg.

2. Häll i ett halvt glas vatten med lite vinäger i och låt sjuda en liten stund.

3. Häll i 25 gram grovhackad kapris, 15 gram russin, 10 gram pumpakärnor/pinjenötter, 10 gram tärnad prosciutto och 10 gram kanderad frukt (vi tog hackade syltade apelsinskal)

4. Bred blandningen på små runda brödbitar som du stekt gyllene i olivolja och låtit rinna av på hushållspapper.

Det här receptet är säkert en kvarleva från medeltiden. Italienarna åt märkliga saker på den tiden. Har precis läst om det i boken Delizia! som vår upplysta vän Katarina har lånat oss. Många rätter innehöll socker, som hade blivit en slags statussymbol. Vad sägs, till exempel, om makaroner med ost och socker? Enligt det sicilianska 1400-talsreceptet skulle makaronerna kokas i en till två timmar.

Så, nej, italienarna har inte alltid lagat så god mat.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Förrätt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Crostini di capperi (kanapé med kapris)

  1. Katarina skriver:

    Makaroner med socker och ost äter man faktiskt fortfarande i Rumänien! En rumänsk kollega i Kongo lärde mig att göra makaronipudding med ägg, socker, kanel, rivet citronskal och ost (av goudatypen). Blanda de kokta makaronerna med de andra ingredienserna i lämpliga mängder och sedan in i ugnen i ca 20 minuter och ät sedan så att du nästan kräks (väldigt mäktigt.). Låter kanske märkligt, men är SJUKT gott!!!

  2. Camilla Fay skriver:

    Det har maste provas! Jag har aldrig lagat ihop mjol och socker in en panna, bara mjol och fett som bas till Gumbo.

  3. Ping: Crostini di caviale (crostini med kaviar) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s