Zabaione (klassisk italiensk efterrätt)


Ljummen nyrörd zabaione och en bit mörk chockladEftersom vi hade en halv flaska marsalavin kvar efter risottolagandet för två veckor sedan gav vi oss på klassikern zabaione. Ingen av oss hade lagat det tidigare, knappt ätit heller.

Det var enkelt att laga och resultatet blev väldigt sött och gott. Det är avec och efterrätt i ett. Inte något att bjuda barn på eller köra bil efter. Alkoholen kokar inte bort eftersom man bara värmer krämen tills äggulorna koagulerat.

1. Vispa 3 äggulor med 30 gram florsocker tills det blir vitt. Artusi använde träslev. Sedan dess har mänskligheten välsignats med elektricitet. Vi använde elvisp.

2. Ställ skålen i ett vattenbad, lätt sjudande. Vispa ner 1,5 dl marsalavin och fortsätt röra (nu gick vi över till träsleven) hela tiden. Efter 10-15 minuter börjar krämen plötsligt att tjockna och skumma, då är den klar!

3. Häll upp i små glas och servera ljummen.

Vi tog varsin bit mörk choklad till för att det skulle bli lite mer tuggigt. På sommaren kan färska bär passa till, eller varför inte lite flisad mandel.

Det gick så snabbt så vi provade även att göra en version med kanel i, som Artiusi säger kan vara gott. Då tillsätter man en halv tesked kanel i första steget. Det smakade helt ok om man gillar kanel. Artusi föreslår även att man kan ha i en matsked rom, detta är vi dock lite skeptiska till, zabaionen har tillräckligt spritig smak som det är.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Efterrätt, Lättlagat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Zabaione (klassisk italiensk efterrätt)

  1. Robert Collin Jensen skriver:

    Fler desserter tack 🙂
    När kommer klassikern Tirramisso eller hur det nu stavas?

  2. godani skriver:

    Fler desserter coming up.
    Har letat efter tiramisù, men den verkar inte finnas med i Artusis bok./Calle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s