Piselli colla carnesecca (ärtor med fläsk)


Ärtor och pancettaDet här är ett bra tillbehör till en köttbit eller till kyckling. Det här är inget finlir, utan rustikt och gott.

Det Artusi kallar carnesecca (ordagrannt torrt kött) är det som vi idag kallar pancetta, som är den italienska motsvarigheten till bacon, fast lite magrare och inte lika salt och rökt.

Det här är lagom för 4-5 personer. OBS Detta är alltså INTE en rätt i sig, utan en contorno, ett tillbehör till en secondo piatto:

1. Tina ett kilo frysta ärtor.

1. Hacka två klyftor vitlök, två stjälkar persilja och skär 200 gram pancetta i små kuber. Fräs upp detta i lite olja.

2. När det börjar få färg häll i ärtorna och låt fräsa med en stund.

3. Häll 2 deciliter köttbuljong. Salta och peppra.

4. Låt puttra i 20 minuter, ärtorna ska bli nästan lite överkokta och mosiga.

I nödfall går det att använda bacon eller sidfläsk istället för pancetta, men det blir inte samma smak. Det går att komma över billiga ändbitar av pancetta på saluhallarna, som passar perfekt för sånt här.

Artusi använder egentligen färska ärtor i det här receptet. Han tipsar om att man kan använda ärtskidorna också. Koka dem separat och passera dem. Det blir en delikat puré som kan användas i buljong, soppa eller risotto.

Ärtor och pancetta med potatis och kyckling

Vi har också provat att använda parmaskinka istället för pancetta. Det blir en lite lyxigare variant. Artusi skriver att den här såsen passar bra till malfattini, som den allra enklaste pasta man kan göra hemma. Det blev barnsligt gott! Rekommenderas varmt.

Malfattini med ärtor och parmaskinka

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Kött, Lättlagat, Tillbehör och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Piselli colla carnesecca (ärtor med fläsk)

  1. Anonym skriver:

    Låter gott. Tror ni inte att det här skulle passa till fläskkotlett?

  2. Ping: Pollo alla contadina (bondens kyckling) | Artusi för svenskar

  3. godani skriver:

    Säkert ett fint tillbehör till fläskkotlett//Hanna

  4. Ping: Malfattini (enklaste hemgjorda pastan) | Artusi för svenskar

  5. Ping: Risotto coi piselli (risotto med ärtor och pancetta) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s