Risotto alla Milanese (saffransrisotto med marsalavin)


Saffransrisotto med marsalavinArtusi ger oss tre varianter på risotto som man gör den i Milano, med saffran.

Vi körde på den sista varianten. Marsalavin är ett italienskt dessertvin från Sicilien, bärnstensfärgat och sött. Det gav en spännande smak till risotton och var mycket god tillsammans med saffranen.

Till risotto alla Milanese passar det mycket bra med osso buco. Gör ni den här till middag, planera inget efter, man blir stenmätt och vill bara ligga på soffan. Kanske sippa lite på marsalavinet som blev över och lyssna på opera.

Gör så här, räcker till minst 6 personer:

1. Hacka en halv lök och fräs i 50 gram smör tills det nästan får färg.

2. Tillsätt 500 gram arborioris, sänk värmen, låt riset suga upp smöret.

3. Häll på 4 dl marsalavin, låt koka in under omrörning.Marsalavin

4. Tillsätt cirka 13 dl grönsaksbuljong, 1 dl i taget. Rör om hela tiden. Risotto är trevligt att laga, man lagar verkligen den hela tiden.  Medan du står där och rör, lyssna på det här, bra matlagningsmusik.
Se till att inte låta risotton koka för häftigt, då blir riset bara kokt utanpå och har kvar en hård kärna.

4. När risotton kokat i cirka 20 minuter, tillsätt 0,5 gram saffran upplöst i lite av buljongen. Risotton ska få en härligt gul färg. (Artusis enda instruktion är ”zafferano, quanto basta” = ”saffran, så det räcker”. Tack så mycket för den!)

5. När riset är al dente och risotton har rätt konsistens, inte för torr, tillsätt ytterligare 50 gram smör och en stor näve riven parmesanost och rör om. Servera!

Saffransrisotto med ossobuco

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Lättlagat, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Risotto alla Milanese (saffransrisotto med marsalavin)

  1. Anonym skriver:

    Ser smarrigt ut! Det ska jag prova.

  2. Jennie skriver:

    Å fy tusan vad gott! Det ska testas snarast!

  3. Katarina skriver:

    Men hur gott ser inte detta ut?!?! Måste göra detta så snart som möjligt!

  4. godani skriver:

    Kul att ni gillar det! Ni måste berätta vad ni tyckte om ni lagar det. Eller om ni kommer på någon förbättring. /Calle

  5. Ping: » Saffransrisotto Frida Tuovila

  6. Jag åt och älskade maten, vad hette vinet som serverades till?? Stort plus också för spellistan som Hanna har komponerat!

  7. Ping: Zabaione (klassisk italiensk efterrätt) | Artusi för svenskar

  8. Ping: Risotto coi funghi (svamprisotto) | Artusi för svenskar

  9. Ping: Osso buco för 4 personer | Artusi för svenskar

  10. Ping: Vitello tonnato (Kalv i tonfisksås) | Artusi för svenskar

  11. Ping: Risotto alla milanese II (saffransrisotto med märg) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s