En pasta och en gryta på kanin


Otto tjuvar papardelle med kaninsåsDen här kaninen blev helt fantastisk. Otroligt rik i smaken. Lite söt av morötterna och fyllig av levern.

Här gör Artusi  två rätter i ett recept: pappardelle med kaninsås (pappardelle col sugo di coniglio) och kaningryta (coniglio in umido). Han använder såsen från grytan till pastan.

Italienarna äter ju två huvudrätter:
primo piatto – ofta pasta
secondo piatto – kött eller fisk.
Här gör man båda. En halv festmåltid.

Vi köpte kaninen på Hötorgshallen, en tamkanin på 1,5 kilo från Norrtälje, flådd och rensad och utan huvud. Levern låg sparad i en liten påse inuti. Slaktaren hjälpte oss att stycka upp den i lagom stora bitar för grytan med sin bandsåg. Köttet är magert som kyckling, men utan fågelsmaken.

Det här räcker till 4-5 personer:

1. Låt en burk hela skalade tomater koka ner till halva mängden i en liten kastrull.

2. Skölj kaninbitarna (1,5 kilo med ben) och fräs dem i en stor gryta utan lock med en liten skvätt olja så att vätskan dras ut. Lyft ur köttet.

3. Finhacka en lök, en morot, två vitlöksklyftor, två stjälkar selleri och en stor nypa persilja. Fräs upp det i smör och olivolja.

4. Hacka upp kaninlevern (vår vägde omkring 100 gram) och lika mycket pancetta (eller bacon) och släng i innan löken fått färg.

5. När det hacket fått färg häll i häften av tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar.

6. Lägg tillbaka köttet och låt koka på svag värme under lock. Köttet behöver en halvtimme-trekvart, men såsen till pastan kan man fiska upp innan dess. Men rör först ner en stor klick smör.

7. Koka 300 gram pappardelle i rikligt med saltat vatten. Häll av och blanda med ett par slevar av såsen från grytan. Servera små portioner med riven parmesan.

Kanin på Artusis vis med mangold8. Som secondo, lägg upp köttet på ett fat med lite av såsen. Servera med någon av säsongens grönsaker som tillbehör. Vi gjorde mangold med olivolja och citron på River café-vis.

Sist ett litet tips. Pancetta är inte lika rökt som bacon och ofta lite magrare. Jag fyndade ändbitar av både pancetta och parmaskinka på Hötorgshallen. Perfekt för matlagning.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Kött, Långkok, Pasta och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En pasta och en gryta på kanin

  1. Snurre Sprätt skriver:

    Detta blev fantastiskt redan hösten -11, jag är så glad att receptet ligger kvar ute nu när jag hittat tvenne vacpackade kaniner i frysen! Såsen …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s