Torta di zucca gialla (pumpakaka)


Torta di zucca gialla - italiensk pumpapajArtusi rekommenderar att man gör den här kakan på hösten och vintern när grönsakshandlarna har bra och billig pumpa på sina hyllor. Vi följde mästarens råd och köpte en bit av en stor härlig Haloween-pumpa. Resultatet, en mjuk kaka, med pajkonsistens, god till eftermiddagsfikat en söndag.

Den tar lite tid att göra, för det är många moment, men den är inte svårbakad.

1. Skålla och skala 100 gram sötmandel. Krossa dem i en mortel tillsammans med 100 gram socker.Så här vrider man ut pumpasaften

2. Skala pumpan, riv den på grövsta sidan av rivjärnet över en kökshandduk, lyft handduken i hörnen och pressa ur saften ur pumpaköttet.  1 kilo pumpa ska ge ungefär 300 gram rivet och urvridet pumpakött.

3. Koka pumparivet i en halv liter mjölk i cirka en halvtimme, smaka med en tesked och känn att det mjuknat.

4.  Under tiden gör du den ”galna degen”, pasta matta, som ska bli en  botten till kakan. Knåda ihop cirka 70 gram mjöl, lite salt med ett halvt glas vatten. Det ska bli en seg deg som du kavlar ut tunnt, tunnt och lägger i botten av en smord pajform.

5. När pumpan är kokt, lägg i 30 gram brödsmulor, 30 gram smör, lite malen kanel och en nypa salt. Låt svalna.

6. Rör ner 3 ägg i smeten och häll i pajformen, grädda i mitten av ugnen i 180 grader 30 minuter. Låt svalna, kakan är godast att äta kall.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Efterrätt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Torta di zucca gialla (pumpakaka)

  1. Ping: Torta di ricotta (Ricottakaka) | Artusi för svenskar

  2. Ping: Torta di Mandorle e Cioccolata (choklad- och mandelkaka) | Artusi för svenskar

  3. Ping: Zuppa di zucca gialla (pumpasoppa) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s