Risotto nero colle seppie alla fiorentina (bläckfiskrisotto)


Vi älskar bläckfisk. De är faktiskt inte så svåra att rensa själv när man vet hur. Be fiskgubben på saluhallen visa hur om det är svårt att förstå våra instruktioner.

Den här risotton blev inte så svart som var tänkt. Förklaringen kommer i slutet för att inte skrämma bort dem som har lite svårt för tanken på att äta bläckfisk.

För 4-5 personer:

1. Flå och rensa 600 gram bläckfisk. Gör så här: Dra av skinnet, det är inte så noga för det smakar inte illa. Skär av tentaklerna genom att lägga ett snitt strax under ögonen. Plocka ut näbben, ögonen och inälvorna. Plocka ut broskpennan, med lite flyt kommer hela i ett stycke. Skölj ur kroppen.

2. Skär bläckfiskens kropp i rutor och tentaklerna i mindre bitar.Bruno rensar bläckfisk

3. Ta 600 gram mangold, skär bort de grova delarna och hacka upp.

4. Finhacka en lök och två klyftor vitlök. Fräs upp detta i en stor stekpanna med en rejäl skvätt olivolja, typ tre fyra matskedar.

5. När det börjar få färg, kasta i bläckfisken.

6. När bläckfisken skiftar i färg efter en liten stund, häll i mangolden. Rör om och låt koka på medelvärme under lock i en halvtimme.

7. Häll i 600 gram avorioris. När riset sugit upp den vätska som finns i pannan häll på kokande vatten, en soppslev i taget, tills riset är al dente.

8. Rör ner tre fyra deciliter riven parmesanost. Smaka av med salt och servera genast.

Så, nu kan de som är känsligt lagda sluta läsa.

Artusi använder bläckfiskens bläck för att ge risotton färg (och lite smak också). Är det någon som vet hur man identifierar bläckblåsan? Jag trodde att jag hade hittat den men förstod sen att det var ett öga, som ju också är fyllt med svart vätska.

Jag ska fråga nästa gång jag är på saluhallen. Återkommer.

Nu har jag frågat runt bland fiskgubbarna, men det var faktiskt ingen som visste hur man gjorde för att ta tillvara på bläcket. Sen googlade jag och hittade det här referatet från River cafés matlagningsprogram där de gör en liknande risotto. Man ska inte plocka ut bäckblåsan utan klämma ut bläcket i en tekopp när den är kvar i kroppen. Det går en bläckkanal där broskpennan sitter med mynnig närmast tentaklerna.

Nu vet jag. Nästa gång blir det svart bäckfiskrisotto.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fisk, Huvudrätt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Risotto nero colle seppie alla fiorentina (bläckfiskrisotto)

  1. Ping: Spaghetti col sugo di seppie (spaghetti och gryta på bläckfisk) | Artusi för svenskar

  2. Ping: Risotto alla milanese II (saffransrisotto med märg) | Artusi för svenskar

  3. Ping: Konsten att rensa bläckfisk | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s