Cotolette di carciofi (friterade kronärtskockor)


Friterade kronärtskockorDet här är färska kronärtskockor rensade, doppade i bechamelsås och sen panerade och friterade. Tre lager: ett knaprigt friterat, ett krämigt mellanlager av ostsås och till sist, kronärtskockans tuggighet och ädla smak.

Man kan äta det här som förrätt, men då bara en per person annars blir man för mätt. Annars passar den som en av många smårätter.

Den här rätten kräver alltså färsk kronärtkocka, helst den italienska sorten som är mindre och toppigare än den stora franska som är vanligast i Sverige. Börja i god tid för de ska helst ligga i några timmar efter att man doppat dem i bechamelsåsen.

Rensa 4-5 kronärtskockor

Kollage över hur man rensar kronärtskockor

1. Kapa toppen så att den ludna kärnan skymtar.

2. Skär bort de grövre bladen och skala stjälken. (Jag brukar använda både kniv och potatisskalare.)

3. Gröp ur den luddet med en tesked.

4. Gnid in med citron och förvara i kallt vatten.

Gör bechamelsåsen

1. Smält 30 gram smör och vispa ner drygt en halv deciliter mjöl.

2. Vispa ner 2 deciliter mjölk. Värm och vispa tills det tjocknar.

3. Rör ner 1 deciliter riven parmesan och en äggula. Salta. Såsen ska vara mycket tjock.

Kronärtskockskotletterna

1. Förväll de rensade skockorna.

2. Dela dem på längden i två delar om de är små och fler och de är stora.

3. Doppa delarna i bechamelsåsen och lägg dem på ett blöt tallrik. Låt kallna och stå i några timmar.

4. Panera delarna genom att vispa upp två ägg i en skål och hälla generöst med ströbröd i en tallrik. Doppa först i ägget sen i ströbrödet.

En avbiten kronärtskockskotlett5. Fritera kotletterna i ett bad av olivolja tills de är gyllenbruna. Akta så att inte oljan blir för varm. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Den här delen av det italienska köket är inte lika känd i Sverige, men italienarna friterar mycket mat och de flesta hem har en fritös. Artusi har med 63 friterade rätter i sin bok, allt från friterade zucchini till friterat lammhuvud.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Förrätt, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Cotolette di carciofi (friterade kronärtskockor)

  1. Ping: Carciofi fritti (Fritterade kronärtskockor) | Artusi för svenskar

  2. Ping: Konsten att rensa kronärtskockor | Artusi för svenskar

  3. Ping: Balsamella (bechamelsås) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s