Spaghetti colle acciughe (Spaghetti med sardeller)


SardellerDet här lagade vi  första gången under semestern. En av våra egna klassiker är en tomatsås med sardeller och kapris som vi kallar Pasta napoletana. Därför var det extra kul att laga det här, för det är väldigt annorlunda. Artusi har smör i såsen, och inte lite heller.

Slutresultatet blir syrligare och inte lika salt, men mycket fetare. ”Har ni haft tonfisk i” var en av kommentarerna från dem som smakade. Artusi föreslår medeltjock pasta, om man inte har skogshuggarmage, då kan man ta pasta med samma tjocklek som bassträngar.

Så här gjorde vi (för fyra personer):

1. Koka ner en burk hela skalade tomater till halva mängden.

2. Hacka och mosa tio sardellfiléer. Värm försiktigt upp sardellerna i en rejäl skvätt olivolja.

3. Lägg i 50 gram smör och hälften av tomatsåsen. Låt koka samman på svag värme medan spaghettin kokar.

Det tar emot att stjälpa i så mycket smör i en pastasås, men det är bara till att lyda. Artusi varnar för den överdrivna rädsla för kolestrorol som är på modet (detta alltså i slutet av 1800-talet). Den som väljer bort smör i maten av hänsyn till kroppen riskerar istället att utarma själen, skriver han.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Fisk, Huvudrätt, Lättlagat, Pasta och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s