Osso buco för 4 personer


Det här är kanske den godaste kötträtten vi någonsin har lagat. Ädel och rik. Kungen av köttgrytor. Och Artusis recept är genialiskt enkelt.
Han inleder i och för sig med att konstatera att det är bäst att lämna Osso buco-lagandet åt milaneserna, eftersom det är en lombardisk specialitet. ”Jag tänker därför beskriva den helt anspråkslöst, för att inte bli gjord till åtlöje”, skriver Artusi. För er som trots detta vågar er på det följer här ett recept utifrån hur vi gjorde.

Det här räcker till fyra personer:

1. Hacka två gullökar, tre morrötter och fyra stjälkar selleri. Fräs upp det med smör i en stor gryta.

2. Lägg ner fyra skivor kalvlägg. Salta och peppra. Ingen extra vätska behövs.

3. Låt koka på medelvärme under lock i en och en halv timme. Rör om och vänd på köttet några gånger så att det tar smak av grönsakerna. Akta så att det inte bränner vid.

4. Lyft ur köttet och mixa grönsakerna.

5. Under tiden har en burk hela skalade tomater fått koka ner till hälften i en egen kastrull. Häll i tomaterna i grytan. Späd med vatten om såsen är för tjock. Låt det koka ihop en stund.

6. Blanda två-tre matskedar smör med lika mycket mjöl och rör ner i såsen. Koka försiktigt tills det tjocknar. Lägg tillbaka köttet i grytan.

7. Garnera med hackad persilja och finrivet citronskal.

8. Traditionellt serveras Osso buco med risotto milanese. Här gjorde vi istället god polenta och gröna bönor. Man kan också ha borlottibönor till med god olivolja.
Duka fram varsin en tesked till märgen (perverst gott).

Artusi skriver att man kan avfetta såsen. Vår blev inte så fet att det behövdes, men känns såsen flottig så låt den svalna lite så att fettet samlas på ytan och lyft bort det med en slev.

I andra Osso buco-recept som vi har testat brukar de vilja att man vänder köttet i mjöl och ger det en stekyta innan det ska i grytan, såsen brukar innehålla vitt vin och buljong och garneringen på slutet brukar innehålla hackad vitlök, så att det blir en gremolata.
Men inget av det där behövs. Smakerna blir mera renodlade så här.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla recepten, Huvudrätt, Kött, Långkok och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Osso buco för 4 personer

  1. Ping: Risotto alla Milanese (saffransrisotto) | Artusi för svenskar

  2. Jakob Virdhall skriver:

    kommer att testa detta recept, snart . ob är verkligen en cool rätt och vanligtvis ofantligt gott

    • godani skriver:

      Visst är det! Det här som sagt ett genialt enkelt sätt att laga det. Jag tvekade första gången eftersom vi alltid har panerat och brynt köttet innan, men det blir faktiskt precis lika gott. Heja Artusi./Calle

  3. Bella skriver:

    Osso buco är min paradrätt. Den går bara inte att misslyckas med alltid med risotto med då det nalkas jul var den med äkta saffran denna gång. Slicka tallrik varning utfärdas 😀

  4. Ping: Vitella di latte in guazzetto (Gödkalv i gryta) | Artusi för svenskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s